Bizarre vergiftigen bij honden

Honden zijn nieuwsgierige wezens. Ze verkennen de wereld graag met hun neus en mond, wat ze helaas soms in gevaar brengt. Hoewel de meeste eigenaren weten dat chocolade en rattenvergif schadelijk zijn voor hun viervoeter, zijn er tal van andere, bizarre vergiftigen bij honden die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

1. Planten: Mooi maar dodelijk

We beginnen met een van de meest verrassende gevaren: planten. Hoewel ze vaak de sierlijkheid van onze tuinen en huizen verhogen, kunnen sommige planten giftig zijn voor honden.

 • Oleander: Deze plant is zowel voor mensen als voor dieren giftig. Het innemen van zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot dodelijke hartproblemen bij honden.
 • Sago Palm: Hoewel het aantrekkelijk is in landschapsarchitectuur en binnenshuis, bevat de sago palm een gif dat leverfalen kan veroorzaken.
 • Taxusbessen: De besjes zijn er verleidelijk uit, maar ze zijn er giftig!

2. Voedingsmiddelen die verrassend giftig zijn

Bepaalde voedingsmiddelen die veilig zijn voor mensen kunnen ernstige gevolgen hebben voor honden.

 • Druiven en rozijnen: Hoewel de exacte oorzaak onbekend blijft, kunnen druiven en rozijnen nierfalen veroorzaken bij honden.
 • Macadamianoten: Deze noten kunnen bij honden zwakte, overgeven, tremoren en hyperthermie veroorzaken.
 • Xylitol: Deze suikervervanger, vaak aangetroffen in kauwgom en snoep, kan een snelle insuline-afgifte veroorzaken, wat leidt tot hypoglykemie (een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel).
 • Water: Een teveel aan water is giftig. Het is ook wel gekend als hyponatriëmie. Symptomen zijn zwakte, tremor, ascites, ataxie, collaps,…
 • Aardappelen: Rauwe aardappelen bevatten solanine. Deze stof is giftig en kan zelfs coma veroorzaken.

3. Huishoudelijke chemicaliën

In onze huizen bevinden zich talloze producten die gevaarlijk kunnen zijn voor nieuwsgierige honden.

 • Antivries: Het smaakt zoet voor honden, wat het innemen ervan aantrekkelijk maakt. Echter, ethyleenglycol, het actieve ingrediënt, is dodelijk en kan nierfalen veroorzaken.
 • Rat- en muizengif: Deze producten zijn ontworpen om knaagdieren te doden, maar ze zijn even dodelijk voor onze huisdieren. Ze interfereren met de bloedstolling, wat interne bloedingen veroorzaakt.

4. Medicijnen

Wat bedoeld is om te genezen, kan soms schaden.

 • Paracetamol: Hoewel het een veelgebruikt pijnmedicijn voor mensen is, kan paracetamol bij honden leverschade en rode bloedcelbeschadiging veroorzaken.
 • Ibuprofen: Dit medicijn, vaak gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer, kan bij honden maagzweren, nierfalen en meer veroorzaken.

5. Insectenbeten en -steken

Terwijl honden in de natuur spelen, kunnen ze gebeten of gestoken worden door giftige insecten.

 • Spinbeten: Bepaalde spinnen, zoals de zwarte weduwe, kunnen neurotoxische vergiftiging veroorzaken, wat leidt tot spiertrekkingen en verlamming.
 • Bijen- en wespensteken: Hoewel een enkele steek meestal niet dodelijk is, kan een hond die meerdere keren wordt gestoken of allergisch is, anafylactische shock ervaren.

6. Drogisterij

Er zijn nog tal van zaken die je in en om rond het huis kan vinden, vaak op plaatsen waar huisdieren komen en die erg giftig (kunnen) zijn. Denk maar aan meststoffen, medicatie, zout,…

Conclusie

De wereld kan vol gevaren zijn voor onze geliefde honden. Door bewust te zijn van deze minder bekende giftige stoffen en potentiële gevaren, kunnen eigenaren voorzorgsmaatregelen nemen om hun honden veilig te houden. Het is essentieel om de omgeving van uw hond regelmatig te controleren op potentieel gevaarlijke stoffen en altijd alert te zijn op tekenen van vergiftiging. Bij twijfel is het altijd raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts.

Wil je meer lezen over vergiftigingen? Hier vind je nog andere artikels.

Denk je dat je hond vergiftigd is? Dan kan je met ons contact opnemen, indien je advies wil van een dierenarts of met het antigifcentrum, indien je het liever bespreekt met een klinisch bioloog.

Leave a reply