Xylitol is gevaarlijk voor honden

Xylitol is een zoetstof die steeds populairder wordt bij mensen. Het wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen, zoals koekjes, snoep en tandpasta. Maar wat veel mensen niet weten, is dat xylitol ook gevaarlijk kan zijn voor honden. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit zo is, hoe het gevaar ontstaat en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond het binnenkrijgt.

Waarom is xylitol gevaarlijk voor honden?

Xylitol is gevaarlijk voor honden omdat het snel in hun bloedbaan circuleert. Als een hond xylitol binnenkrijgt, zal het binnen 30 minuten in hun bloedbaan zijn. Eenmaal in de bloedbaan, veroorzaakt xylitol een plotselinge afname van de bloedglucose, wat kan leiden tot ernstige symptomen zoals lethargie, kortademigheid, verminderde coördinatie, braken, diarree en, in ernstige gevallen, coma en zelfs de dood.

Hoe ontstaat het gevaar?

Het gevaar ontstaat als een hond xylitol binnenkrijgt. Xylitol is overal te vinden: in voedsel, zoals koekjes, snoep, tandpasta en zelfs in bepaalde medicijnen. Honden kunnen het binnenkrijgen als ze het voedsel eten, of als het medicijn wordt toegediend. Het is ook mogelijk dat honden het binnenkrijgen als ze onopzettelijk in contact komen met producten die xylitol bevatten.

Hoe kun je het risico verminderen?

Het is belangrijk om te weten dat xylitol gevaarlijk kan zijn voor honden. Om het risico te verminderen, kun je een aantal stappen ondernemen. Ten eerste, lees je labels goed. Als je koekjes, snoep of tandpasta koopt, kijk dan of er xylitol in zit. Als dit het geval is, koop het product dan niet. Ten tweede, bewaar producten met xylitol buiten het bereik van je hond. Als je medicijnen hebt die xylitol bevatten, koop dan een medicijnkastje waar je het veilig kunt opslaan. Als je denkt dat je hond xylitol heeft binnengekregen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Conclusie

Xylitol is een steeds populairdere zoetstof, maar het is ook gevaarlijk voor honden. Als een hond xylitol binnenkrijgt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Om het risico te verminderen, is het belangrijk om producten met xylitol buiten het bereik van je hond te houden, je labels goed te lezen en, als je medicijnen hebt die xylitol bevatten, een medicijnkastje te kopen waar je het veilig kunt opslaan. Als je denkt dat je hond xylitol heeft binnengekregen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Meer lezen over giftige voedingsstoffen? Kijk dan zeker hier eens.

Denk je dat je hond een giftige stof heeft gegeten of vergiftigd is? Neem dan contact op met je dierenarts of het antigifcentrum.

Leave a reply