Ibuprofen bij de hond

Ibuprofen-vergiftiging bij de hond: wat je moet weten

Ibuprofen kan gebruikt worden bij de hond, maar de therapeutische marge is extreem nauw. Dat wil zeggen dat het medicijn heel snel giftig is voor je hond. Mensen gebruiken ibuprofen vaak voor zichzelf en het is daardoor dikwijls in de medicijnenkast aanwezig.

Ibuprofen-vergiftiging bij de hond is daardoor een steeds meer voorkomend probleem. De meeste vergiftigingen, veroorzaken mensen zelf, die hun hond, goedbedoeld, een pijnstiller willen geven. Als uw hond te veel van het medicijn binnenkrijgt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. In dit artikel leert u wat ibuprofen is, hoe het uw viervoeter kan vergiftigen en welke stappen u kunt ondernemen als uw trouwe vriend ibuprofen heeft ingenomen.

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen is een non-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID). Het is een veelgebruikt geneesmiddel dat wordt gebruikt om pijn en ontstekingen te verlichten. Artsen schrijven het voor, voor mensen met artritis, maar het wordt ook veel gebruikt voor het behandelen van hoofdpijn, koorts en andere kwalen. Ibuprofen is een veel gebruikt middel omdat het goedkoop en effectief is.

Hoe kan ibuprofen een hond vergiftigen?

Ibuprofen is giftig voor honden en kan schadelijk zijn als een hond er meer dan de aanbevolen dosis van krijgt. Als een hond ibuprofen binnenkrijgt, kan dit verschillende symptomen veroorzaken, waaronder braken, diarree, misselijkheid, verminderde eetlust, lethargie, zwakte en bloed in de urine. Als je de overdosis niet behandelt, kan het leiden tot nier- en leverfalen, wat een fatale afloop kan hebben.

Hoe kunt u voorkomen dat uw hond ibuprofen binnenkrijgt?

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw hond ibuprofen binnenkrijgt. Als u ibuprofen bij u heeft, zorg er dan voor dat u deze op een veilige plaats bewaart waar uw hond er niet bij kan. Bewaar medicatie ook steeds in een doosje dat niet (of moeilijk) te openen is door honden (en kinderen).

Wat moet je doen als het toch is gebeurd?

Als je hond ibuprofen heeft ingeslikt, is het belangrijk dat u onmiddellijk actie onderneemt. Zelf een klein beetje te veel, kan ernstige gevolgen hebben. Zoek onmiddellijk medische hulp en neem contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan verschillende tests uitvoeren om te bepalen of uw blaffende vriend ibuprofen heeft ingenomen. Als dit het geval is, kan hij uw hond behandelen met ondersteunende zorg, zoals vochttherapie en voedingssupplementen. Als uw hond ernstige symptomen vertoont, kan hij ook medicijnen voorschrijven of hospitalisatie voorschrijven om de gezondheid van uw hond te verbeteren.

U moet ook voorzichtig zijn met het geven van medicijnen aan uw hond. Als u medicijnen geeft aan uw hond, moet u ervoor zorgen dat u precies weet wat uw hond krijgt en hoeveel uw hond krijgt. Als u twijfelt, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

Wij kunnen u informeren over de aanbevolen dosis van een medicijn.

Conclusie

Ibuprofen-vergiftiging bij de hond is een steeds meer voorkomend probleem. Als uw viervoeter ibuprofen binnenkrijgt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ibuprofen buiten bereik van uw hond te houden en voorzichtig te zijn met het geven van medicijnen aan uw viervoeter. Als uw hond ibuprofen heeft ingenomen, zoek dan onmiddellijk medische hulp en neem contact op met uw dierenarts.

Denk je dat je hond vergiftigd is? Neem dan contact op met je dierenarts of het antigifcentrum.

Er staan nog meer interessante artikels op onze website over vergiftigingen.

Leave a reply