Hoe herken je constipatie bij de hond?
Als zorgzame hondeneigenaren raken we allemaal wel eens gefascineerd door de uitwerpselen van onze trouwe viervoeter – hun kleur, consistentie en frequentie. Deze obsessie is niet zonder reden; het is belangrijk om te weten wat de norm is, en wanneer afwijkingen zorgen baren. De variëteit van hondenpoep kan enorm zijn, zoals een regenboog van kleuren – van geel en groen tot rood en zelfs bloederig. Het kan verschillen in consistentie en frequentie, met constipatie en diarree aan beide uiteinden van het spectrum. Na het lezen van dit artikel herken je al snel constipatie bij je hond.
Constipatie en diarree: Twee uiteinden van een spectrum
Veel hondeneigenaren vragen zich af, “Wat is de definitie van constipatie?”, “Hoe herken je constipatie bij de hond?” en “Waarom is mijn hond geconstipeerd?” Constipatie is het ene uiterste van gastro-intestinale problemen bij honden, met diarree aan de andere kant. Beide zijn lastige problemen, aangezien ze talloze onderliggende oorzaken kunnen hebben. Zowel constipatie als diarree kunnen symptomen zoals lusteloosheid, een opgeblazen buik en hevige pijn veroorzaken. Ondanks dat een evenwichtige voeding en het vermijden van schadelijke stoffen (zoals afval, speelgoed of tafelresten) kunnen helpen bij het beheersen van gastro-intestinale klachten, obstipatie en diarree, blijven het algemene problemen waarop eigenaren attent moeten zijn. Het is ook cruciaal om te weten wanneer medische hulp vereist is. Samen met een dierenarts kunnen de oorzaken van deze klachten worden onderzocht en kan er advies worden gegeven over hoe deze te beheersen.
Het begrijpen van constipatie
De meeste honden volgen een routine in hun stoelgang. Als eigenaar heb je waarschijnlijk deze gewoonte opgemerkt en weet je precies hoeveel zakjes je mee moet nemen tijdens de wandeling. Kennis van de normale routine van je hond stelt je in staat om snel te herkennen wanneer er iets mis is.
Voordat je vraagt “Waarom is mijn hond geconstipeerd?” is het noodzakelijk om de symptomen te herkennen. Constipatie, ook bekend als obstipatie, wordt gekenmerkt door een moeilijke, verminderde of zelfs afwezige stoelgang. De uitwerpselen kunnen hard en droog zijn en zelfs bloed bevatten. Het is normaal als je hond af en toe minder vaak poept, maar als dit probleem langer dan een dag aanhoudt, de hond duidelijk moeite heeft met poepen of een verminderde eetlust vertoont, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.
Onderliggende oorzaken van constipatie bij de hond
Eens je het antwoord kent op de vraag “Hoe herken je constipatie bij de hond?” komt als snel de vraag “Waarom is mijn hond geconstipeerd?” kan talloze antwoorden hebben. De dierenarts kan verschillende onderzoeken uitvoeren, zoals lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en mogelijk röntgenfoto’s, om de volgende mogelijke oorzaken te identificeren:
- Ingeslikte vreemde voorwerpen (kleding, speelgoed zoals bouwsteentjes, botten, gras, vacht, mensenhaar)
- Trage darmwerking
- Uitdroging
- Een haarbal die de doorgang blokkeert
- Een vergrote prostaat bij mannelijke honden
- Hernia (een uitpuiling van een deel van een orgaan door een spier, zoals een abdominale hernia)
- Tumor of groei in het darmkanaal
- Ontstoken of verstopte anaalklieren
- Bijwerkingen van medicijnen
- Orthopedische of neurologische aandoeningen die het vermogen van de hond om te poepen beïnvloeden
Wat te doen bij constipatie bij honden?
De aanpak hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Honden die moeilijkheden ervaren bij het poepen vanwege ingeslikte voorwerpen zoals haar, gras of botten, kunnen baat hebben bij hulp van de dierenarts. Die kan de obstructie voorzichtig verwijderen. Honden met een vergrote prostaat, een groei in het darmkanaal of een hernia kunnen een operatie nodig hebben.
Honden met orthopedische of neurologische aandoeningen kunnen hulp nodig hebben tijdens de stoelgang, bijvoorbeeld met een harnas. Voor honden met aandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen, die de kans op uitdroging en constipatie verhogen, kan het nodig zijn om extra water toe te voegen aan hun dieet, of om water subcutaan (onder de huid) of intraveneus (in een ader) toe te dienen. Als er veel uitwerpselen in de dikke darm zichtbaar zijn op de röntgenfoto, kan de dierenarts een klysma uitvoeren, waardoor de hond zich direct beter zal voelen.
Het is altijd beter om constipatie te voorkomen dan te genezen. De dierenarts kan het gebruik van voedzaam en vochtig voedsel, ontlastingverzachters, vezelrijk therapeutisch voedsel of voedsel met weinig residu aanbevelen. Een dieet met veel vezels helpt water naar de darmen te trekken, waardoor de ontlasting zachter wordt en de darmbewegingen verbeteren. Raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat je vrij verkrijgbare medicijnen aan je hond geeft. Veel van deze medicijnen kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn als ze niet correct worden toegediend.
Leave a reply