Wat als je je dierenarts niet kan betalen?

Wanneer je huisdier dringende levensnoodzakelijke hulp nodig heeft en je je dierenarts niet kan betalen is deze toch verplicht om je te helpen. Hij mag de zorg niet weigeren. T. Borgers van de Orde van Dierenartsen verklaarde dat op 22.12.2019 aan de krant Het Laatste Nieuws.

Wat kan je doen als je je dierenarts niet kan betalen?

Wat je vooraf kan doen:

Denk na alvorens een huisdier te nemen.
Weet dat naast de kosten voor de aankoop van je huisdier ook de dierenartskosten zullen volgen. Vaak vallen deze kosten reeds kort nadat je je dier hebt gekocht. Misschien overwegen om de dieren in het asiel op regelmatige basis te gaan vertroetelen, dat is kosteloos.

Informeer naar de tarieven van je dierenarts.
Je dierenarts is verplicht om je vooraf te informeren over de kostprijs van een consult, een behandeling, een ingreep,… De ene dierenarts is de andere niet en de tarieven verschillen tussen de dierenartsen onderling. Informeer en vergelijk!

Teken in op een zorgformule.
Vele dierenartsen bieden formules aan waarbij je maandelijks een soort abonnement betaalt. Deze formules dekken de reguliere voorspelbare en gekende handelingen. Als je je dierenarts niet kan betalen kan je zo voorziene kosten spreiden in de tijd. Opgelet: Een dierenarts mag deze formule niet aanbieden voor onvoorspelbare zaken zoals ziekten, omdat dat voorbehouden is aan een verzekeringsmaatschappij.

Neem een verzekering voor je huisdier.
Er bestaan thans heel betaalbare verzekeringen aangeboden door verschillende maatschappijen die zowel de onvoorziene als voorziene kosten dekken. Een verzekering kan een oplossing zijn als je je dierenarts niet kan betalen. Maar, ze zijn vaak ook erg duur voor wat het is. Vergelijk daarom steeds verschillende producten.

Bespreek het (VOORAF) met je dierenarts.
Je dierenarts is geen onmens, maar ook geen bank. Leg je dierenarts uit waarom de medische kosten voor jou zo moeilijk te betalen zijn, zodat hij of zij er rekening mee kan houden bij de keuze van behandelingen en onderzoeksmethodes.

Informeer naar “sociale dierenartsen”.
De Stichting Prins Laurent heeft dispensaria opgericht waar je terecht kan aan zeer billijke tarieven. Je kan de toelatingsvoorwaarden hier terugvinden.

Vraag naar alternatieven.
Je dierenarts is vaak helemaal niet duur, de behandeling, de medicatie, de verbruikte materialen, de onderzoeken, maken dat de afrekening oploopt.
Heel vaak zijn er voor medicijnen alternatieven mogelijk die veel goedkoper zijn. In de diergeneeskunde bestaan er geen generieken, maar wel alternatieve merken en vaak zitten er daar erg goedkope bij. Als je je dierenarts niet kan betalen, vraag dan of er goedkopere middelen beschikbaar zijn.
Sommige onderzoeken zijn nuttig, maar duur, soms zijn er echter veel goedkopere alternatieven. Soms kan een breuk helen met een goedkope gips en is er niet altijd een dure interne fixatie nodig.

Wat kan je achteraf doen:

Vraag een afbetalingsplan.
Vaak kan je een minder dringende ingreep wat uitstellen en vooraf de kosten voldoen in kleine deeltjes. Als de ingreep wat dringender is kan dat vaak ook achteraf, maar onthoud dat wanneer familie en vrienden je geen geld willen lenen, je dat ook niet mag verwachten van je dierenarts.

Vraag een krediet.
Een dierenarts is geen kredietverlener en mag je dus geen krediet verstrekken. Je kan je eventueel wenden tot een bank of een andere kredietverlener. Misschien wil een familielid of een vriend je wel wat geld toestoppen.

Mag een dierenarts een tussenkomst weigeren omdat ik niet kan betalen?

Neen, T. Borgers van de Orde van Dierenartsen verklaarde op 22.12.2019 aan de krant Het Laatste Nieuws dat dat niet mag, wanneer het gaat om levensbedreigende situaties.

Wat kan ik doen wanneer een dierenarts weigert tussen te komen omdat ik niet kan betalen?

Wanneer het gaat om een levensbedreigende aandoening, kan je eventueel de dierenarts wijzen op de verklaringen van T. Borgers in de krant. Je kan natuurlijk ook de hulp in roepen van T. Borgers zelf en hem vragen om je dier te helpen. De contactgegevens vind je op deze website.

Heb je nog vragen? Kom je er echt niet uit?

Bel ons. We vinden graag een oplossing!

Leave a reply