TPLO-methode als behandeling van een gescheurde kruisband

Een van de meest voorkomende orthopedische problemen bij honden is een gescheurde kruisband. De traditionele behandelmethoden voldoen soms niet aan de verwachtingen. Daarom wenden dierenartsen zich steeds vaker tot geavanceerdere technieken zoals de TPLO-methode als behandeling van een gescheurde kruisband. Deze methode heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop gescheurde kruisbanden bij honden worden behandeld.

Wat is TPLO?

TPLO staat voor “Tibial Plateau Leveling Osteotomy”. Het is een chirurgische methode ontwikkeld om de hoek van het scheenbeen (tibia) te veranderen, zodat de hond op een meer natuurlijke wijze kan bewegen.

Hoe het werkt

Pre-operatieve fase

Vóór de operatie vindt een grondig onderzoek plaats om de algehele gezondheid van de hond te beoordelen. Er worden röntgenfoto’s gemaakt en vaak ook bloedonderzoek uitgevoerd.

De operatie

Tijdens de TPLO-operatie als behandeling van een gescheurde kruisband maakt de dierenarts een snede in het scheenbeen om de hoek te wijzigen. Vervolgens wordt een metalen plaat geplaatst om het bot in de nieuwe positie te houden. Dit zorgt voor een stabieler loopoppervlak, waardoor de gescheurde kruisband minder belast wordt.

Herstel

Na de operatie volgt een herstelperiode die doorgaans tussen de zes en acht weken duurt. Gedurende deze tijd moet de hond zijn bewegingen beperken om het genezingsproces te bevorderen.

Voordelen en nadelen

Voordelen

  • Sneller herstel
  • Minder pijn
  • Betere mobiliteit op lange termijn

Nadelen

  • Hogere kosten
  • Mogelijkheid van complicaties

Conclusie

De TPLO-methode biedt een effectieve en duurzame oplossing voor honden met een gescheurde kruisband. Hoewel het kostenplaatje hoger ligt en er risico’s zijn, zijn de langetermijnresultaten overwegend positief. Zoals bij elke chirurgische ingreep, is een grondige evaluatie door een gekwalificeerde dierenarts noodzakelijk.

Een alternatieve ingreep is de TTA-methode, daarover kan je hier meer lezen.

Leave a reply