Wat te doen bij het Brachycephalensyndroom?

Inleiding

Het Brachycephalensyndroom is een aandoening die voornamelijk bij brachycefale hondenrassen voorkomt, zoals de Franse bulldog, Mopshond en Engelse bulldog. Dit syndroom omvat verschillende ademhalingsproblemen, zoals vernauwde luchtwegen en beperkte ademhaling. Een aanval van het Brachycephalensyndroom kan leiden tot ernstige benauwdheid en zelfs verstikking. Het is belangrijk om te weten wat te doen tijdens een aanval om de hond snel en effectief te helpen. In dit artikel bespreken we de juiste stappen die genomen moeten worden bij een aanval van het Brachycephalensyndroom.

I. Herkenning van een Aanval

Het is essentieel om de tekenen van een aanval van het Brachycephalensyndroom te herkennen om snel te kunnen handelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 1. Luidruchtige ademhaling: Let op abnormaal luide en piepende ademhaling. Brachycefale honden hebben van nature al enige ademhalingsgeluiden, maar bij een aanval zullen deze geluiden ernstiger zijn.
 2. Snurken en snuiven: Overmatig snurken en snuiven kunnen wijzen op een verstoorde ademhaling. Let op of de hond moeite heeft met in- en uitademen.
 3. Beklemming: Een hond met het Brachycephalensyndroom kan tekenen van benauwdheid vertonen, zoals hijgen, open mond ademen en het uitsteken van de tong.

II. Onmiddellijke Maatregelen

Wanneer je een aanval van het Brachycephalensyndroom bij je hond opmerkt, is het van cruciaal belang om onmiddellijk actie te ondernemen. Volg deze stappen:

 1. Blijf kalm: Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar het is belangrijk om kalm te blijven. Een rustige en gecontroleerde reactie zal je in staat stellen om de situatie beter aan te pakken.
 2. Creëer een kalme omgeving: Vermijd harde geluiden en andere prikkels die de hond kunnen laten schrikken of angstiger maken. Zorg voor een rustige omgeving zonder te veel externe prikkels.
 3. Open de luchtwegen: Controleer of er geen verstoppingen zijn in de neus of mond van de hond. Voorzichtig schoonmaken kan helpen om de luchtwegen te openen. Wees voorzichtig om letsel te voorkomen, aangezien brachycefale honden kwetsbare structuren in hun luchtwegen hebben.
 4. Bevochtig de luchtwegen: Het bevochtigen van de luchtwegen kan helpen om de ademhaling te vergemakkelijken. Gebruik een vochtige doek om voorzichtig de neus en mond van de hond te bevochtigen.
 5. Verlaag de lichaamstemperatuur: Brachycefale honden hebben moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur, wat de ademhalingsproblemen kan verergeren. Zorg voor een koele omgeving door een ventilator aan te zetten of een natte handdoek op de hond te leggen.

III. Medische Hulp Inschakelen

Hoewel de bovenstaande maatregelen kunnen helpen om de hond wat verlichting te bieden, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen tijdens een aanval van het Brachycephalensyndroom. Neem de volgende stappen:

 1. Bel de dierenarts: Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts en leg de situatie uit. Volg hun instructies op en vraag of ze gespecialiseerd zijn in brachycefale ademhalingsproblemen.
 2. Zoek naar noodklinieken: Als de aanval ernstig is en je dierenarts niet beschikbaar is, zoek dan naar een dierenkliniek of ziekenhuis met spoedafdeling die ervaring heeft met brachycefale honden.
 3. Vervoer van de hond: Als de toestand van de hond kritiek is, zorg er dan voor dat je de hond veilig vervoert. Vermijd extreme temperaturen en zorg voor voldoende ventilatie tijdens het transport.

IV. Preventieve Maatregelen

Hoewel je niet altijd een aanval van het Brachycephalensyndroom kunt voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om de frequentie en ernst ervan te verminderen:

 1. Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de ademhalingsproblemen verergeren. Zorg voor een gezond gewicht voor je brachycefale hond en raadpleeg de dierenarts voor een geschikt dieet.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Zorg voor regelmatige, maar niet te inspannende lichaamsbeweging om de algehele gezondheid en conditie van je hond te bevorderen.
 3. Vermijd stress en hitte: Stress en warme temperaturen kunnen de ademhalingsmoeilijkheden verergeren. Zorg voor een stressvrije omgeving en vermijd blootstelling aan extreme hitte.

Conclusie:

Een aanval van het Brachycephalensyndroom kan zeer beangstigend zijn, zowel voor de hond als voor de eigenaar. Door de tekenen van een aanval te herkennen en snel en effectief te handelen, kun je de hond helpen en mogelijk levensbedreigende situaties voorkomen. Blijf kalm, creëer een rustige omgeving, maak de luchtwegen vrij, bevochtig de luchtwegen en neem onmiddellijk medische hulp in. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je de frequentie en ernst van aanvallen verminderen en de algehele gezondheid van je brachycefale hond verbeteren. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een passende diagnose en behandeling van het Brachycephalensyndroom.

Meer lezen over vaak voorkomende problemen bij brachycephalen? Kijk dan zeker hier!

Leave a reply