Wat is Giardia?

Inleiding

Giardia is een veelvoorkomend probleem in de diergeneeskundige wereld, vooral onder honden. Dit eencellige organisme kan ernstige darmproblemen veroorzaken en is zowel besmettelijk voor dieren als mensen. In dit artikel gaan we dieper in op wat Giardia is, hoe het wordt overgedragen, de symptomen, diagnostische methoden en de behandelingsopties.

Wat is Giardia?

Giardia is een protozoaire parasiet die vooral het maag-darmstelsel van honden aantast. Het organisme komt voor in twee vormen: cysten en trofozoïeten. De cystevorm is de resistente vorm die in de omgeving kan overleven, terwijl de trofozoïet de actieve, ziekteverwekkende vorm is.

Transmissieroutes

Honden kunnen Giardia oplopen door in contact te komen met besmet water, voedsel of ontlasting. Dit kan gebeuren tijdens het wandelen, spelen in plassen of zelfs door het likken aan hun poten na contact met een besmet oppervlak. De cysten zijn zeer duurzaam en kunnen weken tot maanden in de omgeving overleven, afhankelijk van de omstandigheden zoals vochtigheid en temperatuur.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van Giardia bij honden zijn:

  • Diarree
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Lusteloosheid

Sommige honden vertonen echter geen symptomen maar kunnen nog steeds drager zijn van de parasiet en deze verspreiden.

Diagnostische Methoden

Voor het vaststellen van een Giardia-infectie worden doorgaans fecale monsters onderzocht. Dit kan via microscopische onderzoeken of door middel van een snelle test die antilichamen of antigenen detecteert. Het is belangrijk om te weten dat een negatieve test niet altijd uitsluit dat een hond Giardia heeft, omdat de parasiet zich niet constant in de ontlasting bevindt.

Behandeling

De behandeling van Giardia bij honden bestaat meestal uit een antiparasitaire medicatie zoals fenbendazol of metronidazol. Deze medicijnen moeten doorgaans gedurende vijf tot zeven dagen worden toegediend. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving goed schoon te maken om herbesmetting te voorkomen. Was hondenmanden, speelgoed en voerbakken grondig en vermijd waterbronnen waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd is.

Preventie

Preventie omvat het vermijden van besmette waterbronnen, regelmatig wassen van je hond en het opruimen van ontlasting om verdere verspreiding te minimaliseren. Sommige dierenartsen bevelen ook periodieke screenings aan, vooral als uw hond een hoog risico loopt om besmet te raken.

Conclusie

Giardia is een lastige en onplezierige parasiet, maar gelukkig is het meestal goed behandelbaar. Door bewust te zijn van de risico’s en symptomen kunnen hondeneigenaren een belangrijke rol spelen in de diagnose en behandeling van deze aandoening. Samen met de dierenarts kan er een effectief behandelplan worden opgesteld om zowel uw hond als uw gezin te beschermen tegen deze onaangename parasiet.

Leave a reply