Waarom zijn lelies giftig voor katten?
Katten zijn gevoelig voor de giftige stoffen in lelies, waardoor het een gevaarlijk geschenk is voor uw kat. In dit artikel wordt uitgelegd waarom lelies giftig zijn voor katten en wat de symptomen zijn als uw kat de plant heeft gegeten. Het is een misverstand dat enkel het stuifmeel giftig is. Alle delen van de plant zijn schadelijk voor de nieren!
Waarom zijn lelies giftig voor katten?
Lelies zijn giftig voor katten omdat ze een aantal giftige stoffen bevatten, waaronder saponinen, furocumarine, terpeen en cumarine. Saponinen zijn stoffen in planten en kunnen buikpijn en diarree veroorzaken bij katten, als ze worden gegeten. Furocumarine en terpeen kunnen schade aan de nieren veroorzaken bij katten als de kat ze zou opeten. Cumarine is een giftige stof die een aantal verschillende bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder lever- en nierproblemen.
Waarom zijn bepaalde lelies giftiger voor katten?
Sommige lelieplanten, zoals de lillium en de Hemerocallis, bevatten meer giftige stoffen dan andere. Daarom zijn deze lelies, meer dan andere leliesoorten, extra giftig voor katten. Bovendien kunnen bepaalde lelies meer symptomen veroorzaken, zoals braken, diarree, lethargie, verlies van eetlust, moeite met plassen, zwakte en zelfs coma.
Symptomen van lelievergiftiging bij katten
De symptomen van lelievergiftiging bij katten zijn afhankelijk van hoeveel lelies de kat heeft gegeten, hoe giftig de lelie is en hoe gevoelig de kat is voor de stoffen. Symptomen kunnen onder andere braken, diarree, lethargie, verlies van eetlust, moeite met plassen, zwakte, coma en zelfs de dood zijn.
Hoe kunt u lelievergiftiging bij katten behandelen?
Als u denkt dat uw kat lelievergiftiging heeft, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. De dierenarts kan een maagspoeling uitvoeren om giftige stoffen uit de maag van uw kat te verwijderen. Daarnaast kan de dierenarts farmaceutische behandelingen voorschrijven, zoals antibiotica, om de symptomen te verlichten.
Hoe kunt u lelievergiftiging bij katten voorkomen?
Het beste wat u kunt doen om lelievergiftiging bij katten te voorkomen, is ervoor zorgen dat uw kat geen lelies eet. Als u een lelieplant in huis heeft, zorg er dan voor dat uw kat er niet bij kan komen. Controleer de plant ook regelmatig op tekenen van katten dat ze gegeten hebben. Als u merkt dat uw kat de plant heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.
Conclusie
Lelies zijn giftig voor katten en kunnen ernstige symptomen veroorzaken als ze de plant hebben gegeten. Om lelievergiftiging bij katten te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat geen lelies eet. Als u merkt dat uw kat lelies heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts voor de juiste behandeling.
Wat je zeker nooit mag doen, is je kat laten braken met zout. Waarom niet? Dat lees je hier!
Denk je dat je kat vergiftigd is? Neem dan contact op met je dierenarts of het antigifcentrum.
Er staan nog meer interessante artikels op onze website over vergiftigingen.
Leave a reply