Waarom een hond geen botten mag eten

Veel hondenliefhebbers hebben het gevoel dat een hond botten eten ‘natuurlijk’ is – en dat botten goed zijn voor hun honden. Maar is dit wel zo? Wat zijn de gevaren van het voeren van botten aan je hond? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Waarom botten voeren gevaarlijk kan zijn

Hoewel het voeren van botten aan je hond natuurlijk lijkt, is het in werkelijkheid gevaarlijk. Het voeren van botten kan een aantal gevaren met zich meebrengen. Hieronder hebben we een aantal van deze gevaren opgesomd.

Botstukken kunnen verstikken

Het eerste gevaar dat het voeren van botten met zich meebrengt, is dat de botstukken kunnen verstikken. De botstukken kunnen zo groot zijn dat je hond ze niet goed kan kauwen. Als je hond ze probeert te doorslikken, kan hij verstikken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je alleen kleine botstukken voert.

De botstukken kunnen ook splinters bevatten

Een ander gevaar dat het voeren van botten met zich meebrengt, is dat de botstukken kunnen splinteren. Als je hond deze splinters binnenkrijgt, kan dit leiden tot een vergiftiging of een verstopping. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om alleen botstukken te voeren die niet gemakkelijk splinteren.

De botstukken kunnen het maagdarmkanaal beschadigen

Het voeren van botstukken kan ook het maagdarmkanaal van je hond beschadigen. Als je hond de botstukken niet goed kauwt, kan hij de botstukken helemaal in één keer inslikken. Als dit gebeurt, kan het maagdarmkanaal beschadigd raken door de scherpe randen van de botstukken.

Hoe je gevaarlijke situaties voorkomt

Hoewel het voeren van botten aan je hond gevaarlijk kan zijn, kunnen deze gevaren worden voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips opgesomd om ervoor te zorgen dat je hond veilig botten eet.

Kies de juiste botten

Het is belangrijk dat je de juiste botten kiest. Je hond mag geen botten eten die gemakkelijk splinteren, zoals rundvlees of kippenbotjes. Kies in plaats daarvan voor botten van grotere dieren, zoals koeien of schapen. Deze zijn meestal steviger en gemakkelijker te kauwen.

Kies kleinere botstukken

Het is ook belangrijk dat je kleinere botstukken kiest. Kies bijvoorbeeld voor botstukken van ongeveer 2 cm. Deze botstukken zijn gemakkelijk te kauwen en het is minder waarschijnlijk dat je hond ze helemaal inslikt.

Let op de leeftijd van je hond

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je hond. Jonge honden hebben nog niet allemaal hun tanden verloren, dus je moet voorzichtig zijn met het voeren van botten. Hetzelfde geldt voor oudere honden; als je hond tanden mist, kan het moeilijker zijn om botten te kauwen.

Hou het voeren van botten in de gaten

Het is ook belangrijk om het voeren van botten goed in de gaten te houden. Kijk naar je hond terwijl hij eet om er zeker van te zijn dat hij het bot stukje voor stukje kauwt. Als je hond de botten te snel opeet, stop dan met het voeren en geef hem iets anders.

Conclusie

Het is duidelijk dat er een aantal gevaren verbonden zijn aan het voeren van botten aan je hond. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste botten kiest, kleinere botstukken geeft en de leeftijd van je hond in de gaten houdt. Als je deze tips volgt, kan je hond veilig botten eten.

Leave a reply