Tracheacollaps

Tracheacollaps is een aandoening waarbij de luchtpijp (trachea) instort of vernauwt. Deze vernauwing beperkt de luchtstroom naar de longen. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling en vermoeidheid.

Tracheacollaps kan op elke leeftijd voorkomen. Het komt weliswaar vaker voor bij oudere honden van kleine rassen, zoals de Chihuahua, Yorkshire Terriër en Pomeranian. Het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Obesitas, allergieën, rookgedrag van de eigenaar en irritatie van de luchtwegen door inademing van stof of chemicaliën, zijn er vaak mee geassocieerd.

Er zijn verschillende vormen van tracheacollaps, waaronder:

  1. Intraluminale tracheacollaps: Dit is de meest voorkomende vorm. De oorzaak is een verlies van stevigheid in de tracheawanden. Dit kan resulteren in een vernauwing van de luchtwegen of een instorting van de trachea, vooral tijdens het inademen.
  2. Extraluminale tracheacollaps: Dit komt minder vaak voor. Druk van buitenaf op de trachea is de oorzaak van de vernauwing. Het kan bijvoorbeeld door een vergrote schildklier of een tumor in de buurt van de luchtpijp.
  3. Dynamische tracheacollaps: Dit is een aandoening waarbij de trachea vernauwt tijdens het inademen en weer uitzet tijdens het uitademen. Dit kan leiden tot problemen met de ademhaling, vooral tijdens fysieke activiteit.

De diagnose van tracheacollaps wordt gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek. Vervolgens zal uw dierenarts van ook radiografiën (röntgenfoto’s) nemen en zal deze vaak een endoscopie uitvoeren (het inbrengen van een camera in de luchtpijp). Behandelingsopties zijn onder meer medicijnen om de symptomen te verlichten, gewichtsverlies, beperking van lichamelijke activiteit, zuurstoftherapie en in ernstige gevallen, chirurgie.

Chirurgische ingrepen die worden gebruikt om tracheacollaps te behandelen zijn onder meer tracheale stents (een soort buisje dat de luchtwegen openhoudt), tracheale ringen (versteviging van de luchtpijpwanden) en luchtpijpversteviging (het verwijderen van een deel van de luchtpijp en het aanbrengen van een verstevigingsmateriaal).

Het is belangrijk om te weten dat tracheacollaps een chronische aandoening is en dat de behandeling gericht is op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hond. Het is belangrijk om regelmatig controles uit te voeren bij de dierenarts en om de voorgeschreven medicijnen en behandelplannen op te volgen.

In conclusie, tracheacollaps is een aandoening die kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen bij honden. Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen. U dient zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond aan tracheacollaps lijdt. Met de juiste diagnose en behandeling kan uw hond een betere kwaliteit van leven krijgen en kunnen de symptomen aanzienlijk verzachten.

Er zijn enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen om het risico op tracheacollaps te verminderen. Allereerst is het belangrijk om het gewicht van uw hond onder controle te houden, omdat obesitas een belangrijke risicofactor is. Vermijd daarnaast de blootstelling aan irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, chemische dampen en stof.

Als uw hond eenmaal gediagnosticeerd is met tracheacollaps, is het belangrijk om regelmatig met uw dierenarts te overleggen. De eventuele veranderingen in de symptomen van uw hond kunnen dan nauwkeurig worden opgevolgd. Met de juiste zorg en aandacht kan uw hond een gelukkig en gezond leven leiden, zelfs met deze chronische aandoening.

Leave a reply