Rabiës bij de Kat

Inleiding

Rabiës is een dodelijke ziekte die elk zoogdier, inclusief de mens en onze huisdieren, kan treffen. Hoewel zeldzaam, brengt een besmetting met rabiës bij een kat ernstige gevolgen met zich mee. Dit artikel biedt een uitgebreide beschrijving van rabiës bij de kat, van de symptomen tot preventie en behandeling.

Deel 1: Wat is Rabiës?

Rabiës is een virale ziekte die het zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Dit virus wordt gewoonlijk overgedragen via het speeksel van een geïnfecteerd dier, meestal via een beet.

Deel 1.1: Het Rabiësvirus

Het rabiësvirus behoort tot de familie van de Rhabdoviridae en wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke vorm. Het virus wordt verspreid door direct contact met speeksel, meestal door een beet, maar het kan ook worden overgedragen als geïnfecteerd speeksel in aanraking komt met slijmvliezen of wondjes.

Deel 2: Symptomen van Rabiës bij de Kat

Katten die geïnfecteerd zijn met rabiës vertonen een scala aan symptomen, die over het algemeen in drie fasen worden ingedeeld: de prodromale fase, de furieuze fase en de paralytische fase.

Deel 2.1: Prodromale Fase

De prodromale fase duurt meestal 2-3 dagen. Gedurende deze tijd kan de kat gedragsveranderingen vertonen, zoals angst, nervositeit en verhoogde affectie. Sommige katten kunnen ook een verminderde eetlust en koorts hebben.

Deel 2.2: Furieuze Fase

De furieuze fase wordt gekenmerkt door een verhoogde agressie en onvoorspelbaar gedrag. Katten in deze fase kunnen aanvallen zonder provocatie en vertonen vaak abnormaal gedrag, zoals overmatig kwijlen, grommen en ongecoördineerde bewegingen.

Deel 2.3: Paralytische Fase

In de paralytische fase treedt spierverlamming op, beginnend bij de kaken en de keel. Dit leidt tot moeilijkheden bij het slikken, overmatig kwijlen en mogelijk schuim op de mond. Naarmate de verlamming zich verder verspreidt, kan de kat in coma raken en uiteindelijk overlijden.

Deel 3: Diagnose van Rabiës bij de Kat

Het vaststellen van rabiës bij levende dieren is uitdagend. Een definitieve diagnose kan meestal alleen worden gesteld door laboratoriumtests na het overlijden van het dier.

Deel 4: Preventie en Behandeling van Rabiës bij de Kat

Hoewel rabiës een dodelijke ziekte is, is het goed te voorkomen door vaccinatie.

Deel 4.1: Vaccinatie

Er zijn verschillende vaccins beschikbaar voor de preventie van rabiës bij katten. De frequentie van vaccinatie varieert per land en regio, dus raadpleeg een lokale dierenarts voor het meest geschikte vaccinatieschema.

Wil je weten welke vaccins er beschikbaar zijn in België? Op deze site vind je meer info.

Deel 4.2: Behandeling

Op dit moment is er geen effectieve behandeling voor rabiës eenmaal symptomen zichtbaar worden. Daarom ligt de nadruk op preventie door middel van vaccinatie en het vermijden van contact met mogelijk geïnfecteerde dieren.

Conclusie

Rabiës is een ernstige, maar voorkombare ziekte. Door onze katten te vaccineren en contact met wilde dieren te vermijden, kunnen we helpen het risico op infectie te verminderen en onze geliefde huisdieren beschermen.

Rabiës is een zoönose. De mensen kan ook besmet raken. Wil je meer lezen over zoönosen? Kijk dan zeker eens hier.

Leave a reply