Dat doe je inderdaad beter niet. Een hond heeft niet alleen veel slaap nodig, maar wanneer je hem plots wakker maakt, kan die in een slaaproes behoorlijk verward zijn en mogelijks zelfs agressief uit de hoek komen.

Ieder zijn voorkeur (voor de sofa)

Elke hond heeft zijn favoriete slaapplek, maar over het algemeen geldt dat een hond graag zacht en liever wat hoger ligt. Dat komt omdat een hond graag wat overzicht heeft. De ideale plek is dus voor de meeste honden… de sofa. Zacht en hoog en bovendien heeft de bank de vertrouwde geur van het baasje. Honden liggen ook liever met de kop wat hoger dan het lichaam, net zoals wij mensen graag op een hoofdkussen liggen. Je begrijpt meteen waarom bijna elke hond zo graag in die zetel slaapt.

Hoe lang slaapt een hond?

Elke hond is anders, maar jonge en senior honden slapen net iets langer. Het is niet ongebruikelijk dat een hond tot 15 uur per dag slapend doorbrengt. De kans is dus groot dat je trouwe viervoeter ligt te slapen wanneer wij uit huis aan het werk zijn.

Slaapt een hond echt door?

Een hond slaapt natuurlijk geen 15 uur continu. Hoe lang hij doorslaapt hangt af van hond tot hond, maar ook van moment tot moment. Nu en dan wordt de hond wakker, maakt hij een kleine wandeling of eet wat, om dan opnieuw een tijdje te slapen, soms op een andere plaats.

Benieuwd naar je slaapgedrag van je hond?

In de handel kan je zogenaamde petcam’s komen. Camera’s die je vanaf je smartphone kan bekijken. Er zijn zelfs modellen waardoor je kan praten en die automatisch je hond volgen in de woonkamer.