Vogelgriep vastgesteld in Evergem (België)

Bij een vogelhandelaar in Evergem (Oost-Vlaanderen, België) is vogelgriep van type H5 vastgesteld. Bij de betrokken handelaar worden alle aanwezige vogels afgemaakt.

Welke maatregelen zijn er van kracht?

Er wordt een beschermingszone met een staal van 3 km ingesteld en een bewakingszone van 10 km. In de betrokken zones worden strenge maatregelen opgelegd. Wie symptomen vaststelt bij zijn vogels moet onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Wat kan je als particulier vogelhouder doen?

Sinds 14 mei is het niet meer verplicht, maar je kan best de ren overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. Het drenken van vogels kan je ook best afgeschermd doen en het voederen van de vogels doe je, verplicht, binnen.

Geregistreerde pluimveehouders moeten hun vogels afschermen.

Sinds 5 oktober 2022 moeten alle geregistreerde pluimveehouders in België verplicht hun dierenarts afschermen, dat geldt dus ook voor alle hobbyhouders die in Sanitel geregistreerd zijn.

Wat is vogelgriep?

Het vogelgriepvirus is een virus waarvoor wellicht alle vogels gevoelig zijn. Het is tot nu toe nog niet aangetoond dat dat de H5-stem schadelijk is voor de mens. De besmetting heeft griepachtige symptomen die variëren van stam tot stam. Vogels kunnen zich besmetten door direct contact tussen de dieren, maar ook door contact met besmettelijk materiaal, zoals mest.

Wat moet je doen wanneer je een dode vogel vindt?

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, kunnen dat melden via het gratis nummer 0800 99 777.

Leave a reply