Mastceltumoren bij honden

Inleiding

Mastceltumoren zijn een van de meest voorkomende vormen van huidkanker bij honden. Ze ontstaan uit mastcellen, een type witte bloedcellen dat deel uitmaakt van het immuunsysteem van het lichaam. Mastceltumoren kunnen zich ontwikkelen op elk deel van het lichaam van een hond. Ze kunnen voorkomen op ondermeer de huid, het maag-darmkanaal, de milt, de lever en de milt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op mastceltumoren bij honden, inclusief oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsmogelijkheden.

Oorzaken van Mastceltumoren bij honden

De exacte oorzaak van mastceltumoren bij honden is nog niet volledig begrepen. Zowel genetische factoren als omgevingsinvloeden zouden een rol spelen bij het ontstaan van deze tumoren. Sommige hondenrassen lijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van mastceltumoren. De Boxer, Bulldog, Boston Terriër en Labrador Retriever lijken gevoeliger. Bovendien kunnen blootstelling aan bepaalde chemicaliën, straling en chronische ontstekingen ook bijdragen aan de ontwikkeling van deze tumoren.

Symptomen van Mastceltumoren bij honden

De symptomen van een mastceltumor kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het stadium van de tumor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Huidlaesies: Mastceltumoren verschijnen meestal als een of meerdere knobbels of bulten op de huid van de hond. Deze laesies kunnen variëren in grootte, kleur en textuur.
 2. Jeuk en irritatie: Mastceltumoren kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, waardoor de hond geneigd is om te krabben, likken of bijten aan de getroffen gebieden.
 3. Zweren en wondjes: In gevorderde stadia kunnen mastceltumoren zweren en wondjes ontwikkelen, die moeilijk te genezen zijn.
 4. Algemene malaise: Sommige honden kunnen symptomen vertonen zoals lethargie, verlies van eetlust en gewichtsverlies als gevolg van de aanwezigheid van mastceltumoren.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van een mastceltumor niet specifiek zijn voor deze aandoening en ook kunnen optreden bij andere huidaandoeningen of gezondheidsproblemen. Daarom is het essentieel om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose.

Diagnose van Mastceltumoren bij honden

Bij het vermoeden van een mastceltumor zal de dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende diagnostische tests aanbevelen. Enkele veelvoorkomende diagnostische methoden zijn:

 1. Cytologie: Dit omvat het nemen van een monster van de tumor en het onderzoeken van de cellen onder een microscoop. Door de aanwezigheid van karakteristieke mastcellen te identificeren, kan de dierenarts de diagnose van een mastceltumor bevestigen.
 2. Biopsie: In sommige gevallen kan een biopsie nodig zijn om een monster van het tumorweefsel te verkrijgen voor een grondiger onderzoek. Dit kan worden gedaan door middel van een excisiebiopsie of een naaldbiopsie, afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor.
 3. Beeldvormende onderzoeken: In gevallen waarbij de tumor zich dieper in het lichaam bevindt of als er verdenking is van metastase (verspreiding van kankercellen naar andere organen), kan een röntgenfoto, echografie of andere beeldvormende technieken worden gebruikt om de omvang van de tumor en mogelijke uitzaaiingen te beoordelen.

Graden en Stadia van Mastceltumoren

Mastceltumoren worden vaak ingedeeld in verschillende graden en stadia, afhankelijk van de agressiviteit en verspreiding van de tumor. De graad van een mastceltumor wordt bepaald op basis van de mate van celdifferentiatie, de aanwezigheid van mitotische figuren (indicatoren van snelle celdeling) en andere histopathologische kenmerken. De stadia van de tumor worden bepaald op basis van de grootte van de tumor, betrokkenheid van regionale lymfeklieren en aanwezigheid van metastasen.

Het begrijpen van de graad en het stadium van een mastceltumor is belangrijk bij het bepalen van de prognose van de hond en het kiezen van de meest geschikte behandelingsopties.

Behandeling van Mastceltumoren bij honden

De behandeling van mastceltumoren kan variëren, afhankelijk van de locatie, graad en stadium van de tumor, evenals de algemene gezondheidstoestand van de hond. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 1. Chirurgische verwijdering: Bij niet-uitgezaaide mastceltumoren kan een chirurgische verwijdering van de tumor vaak de eerste behandelingskeuze zijn. De dierenarts zal proberen de tumor volledig te verwijderen, samen met een veilige marge van gezond weefsel om ervoor te zorgen dat alle kankercellen zijn verwijderd. Soms kan het nodig zijn om bijvoorbeeld bij tumoren op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de poten, het gezicht of de geslachtsdelen, een specialist in chirurgische oncologie te raadplegen. In sommige gevallen kan reconstructieve chirurgie nodig zijn om de huid te sluiten na de verwijdering van de tumor.
 2. Bestralingstherapie: Bestraling kan worden overwogen als aanvullende behandeling na chirurgische verwijdering van de tumor, met name bij tumoren met een hoog risico op herhaling of uitzaaiing. De straling vernietigt de resterende kankercellen. Dit vermindert het risico op terugkeer van de tumor. De straling vermindert ook de grootte van de tumor. Hier kan de kans op een succesvolle operator groter zijn.
 3. Medicamenteuze therapie: Medicijnen worden vaak gebruikt bij de behandeling van mastceltumoren bij honden. Een van de belangrijkste medicijnen die wordt gebruikt, is prednison, een corticosteroïde die ontstekingen vermindert en het vrijkomen van histamine remt, een stof die wordt afgegeven door mastcellen en verantwoordelijk is voor veel van de symptomen geassocieerd met mastceltumoren. Andere medicijnen, zoals antihistaminica, kunnen ook worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen en het welzijn van de hond te verbeteren.
 4. Chemotherapie: In gevallen van agressieve of uitgezaaide mastceltumoren kan chemotherapie worden overwogen. Chemotherapie omvat het gebruik van medicijnen die kankercellen doden of hun groei remmen. Het kan worden gegeven in de vorm van pillen, injecties of intraveneuze infusies. Chemotherapie bij honden is over het algemeen beter verdraagbaar dan bij mensen, met minder bijwerkingen.
 5. Immunotherapie: Immunotherapie is een opkomende behandelingsoptie bij de behandeling van mastceltumoren bij honden. Het maakt gebruik van het eigen immuunsysteem van de hond om de kankercellen aan te vallen. Onderzoeker evalueren momenteel verschillende vormen van immunotherapie, zoals monoklonale antilichamen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van mastceltumoren verschilt van hond tot hond. De dierenarts zal rekening houden met verschillende factoren zoals de algemene gezondheidstoestand en de leeftijd. Ook de grootte van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen zijn belangrijk. De dierenarts zal een behandelingsplan opstellen dat het beste past bij de specifieke situatie van de hond.

Prognose en Follow-up

De prognose voor honden met mastceltumoren varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de graad en het stadium van de tumor, de succesvolheid van de behand

eling en de individuele reactie van de hond. Vroege detectie en behandeling kunnen de prognose verbeteren.

Na de behandeling is het belangrijk om regelmatige follow-up afspraken te maken met de dierenarts om de voortgang van de hond te monitoren en eventuele tekenen van terugkeer van de tumor vroegtijdig op te sporen. Het is ook essentieel om de hond regelmatig te controleren op nieuwe knobbels, bulten of veranderingen in de huid.

Preventie en Voorzorgsmaatregelen

De exacte oorzaken van mastceltumoren bij honden zijn nog niet volledig begrepen. Er zijn dan ook geen specifieke preventieve maatregelen gekend om de ontwikkeling van deze tumoren te voorkomen. Echter, algemene maatregelen om de gezondheid van de hond te bevorderen en het risico op kanker te verminderen, kunnen ook helpen.

Dit omvat onder andere het verstrekken van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. Het vermijden van blootstelling aan bekende carcinogenen zoals tabaksrook, pesticiden en giftige stoffen, zijn ook gunstig.

Het is ook belangrijk om regelmatige wellnesscontroles en screenings uit te voeren om vroege tekenen van ziekte op te sporen. Het vroegtijdig detecteren van mastceltumoren kan de kans op succesvolle behandeling vergroten.

Conclusie

Mastceltumoren bij honden zijn een veelvoorkomende vorm van huidkanker en kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen en bij verdenking van een mastceltumor een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.

De behandelingsopties variëren, afhankelijk van de locatie, graad en stadium van de tumor, evenals de individuele kenmerken van de hond. Chirurgische verwijdering, bestraling, medicamenteuze therapie, chemotherapie en immunotherapie kunnen allemaal worden overwogen als onderdeel van het behandelplan.

De prognose voor honden met mastceltumoren varieert, maar vroege detectie, nauwgezette behandeling en regelmatige follow-up kunnen de overlevingskansen verbeteren. Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Vergeet ook niet om de algehele gezondheid van de hond te bevorderen om het risico op kanker te verminderen.

Door samen te werken met een ervaren dierenarts en het volgen van het aanbevolen behandelplan, kunnen eigenaren van huisdieren helpen de kwaliteit van leven van hun honden te verbeteren en hen te ondersteunen bij het omgaan met mastceltumoren.

Leave a reply