Het tekenseizoen bij honden

Met de komst van het voorjaar en de stijgende temperaturen is het niet alleen een tijd voor bloeiende bloemen en het ontluiken van de natuur, maar helaas voor honden ook voor de terugkeer van het tekenseizoen. Voor de eigenaars van honden betekent het tekenseizoen dat ze extra alert moeten zijn en hun honden goed moeten beschermen tegen deze parasieten.

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich vastbijten in de huid van hun gastheer, waaronder ook honden. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer, waardoor ze kunnen uitgroeien tot ongeveer de grootte van een erwt. Teken zijn vooral actief in de warmere maanden van het jaar. Dat wil zeggen tussen maart en oktober, wanneer de temperaturen boven de 7 graden Celsius liggen.

Tekenbeten bij honden kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Soms kan een tekenbeer leiden tot hoge koorts, verlies van eetlust, lethargie, stijfheid en spierpijn. Sommige van deze ziektes kunnen ook overgedragen worden op mensen, zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk om je hond regelmatig te controleren op tekenbeten.

Teken worden aangetrokken door warmte en beweging, waardoor honden die graag buiten rennen en spelen in het bos of hoog gras bijzonder kwetsbaar zijn voor tekenbeten. Teken kunnen zich overal op het lichaam van de hond vasthechten, maar zijn vooral te vinden op warme en vochtige plekken, zoals de oksels, liesstreek en rond de oren.

Om tekenbeten te voorkomen, zijn er verschillende tekenpreventiemiddelen beschikbaar, zoals pipetten, halsbanden of tabletten. Deze middelen doden de teken of zorgen ervoor dat ze niet willen bijten. Sommige producten zijn specifiek ontworpen om één soort teek te bestrijden, terwijl andere een breder spectrum hebben. Het is belangrijk om te overleggen met je dierenarts welke tekenpreventie het beste bij jouw hond past.

Tijdens het tekenseizoen, is het daarom voor honden ook belangrijk om naast het gebruik van preventiemiddelen, je hond regelmatig te borstelen en te controleren op tekenbeten. Als je een teek vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een speciale tekenverwijderaar of met een pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig uit met een draaiende beweging.

Als je merkt dat je hond symptomen vertoont die kunnen wijzen op een tekenbeet, zoals koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn of een rode ringvormige uitslag, neem dan contact op met je dierenarts. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je hond.

Naast het beschermen van je hond tegen teken, is het ook belangrijk om teken te voorkomen in je eigen omgeving. Teken houden van vochtige en schaduwrijke plekken, zoals hoog gras en struikgewas. Zorg ervoor dat je tuin netjes en opgeruimd is, maai het gras regelmatig en houdt de struiken kort. Vermijd ook plekken waar teken zich vaak ophouden, zoals dicht struikgewas en hoog gras.

Naast de fysieke preventiemaatregelen, kan het ook nuttig zijn om je hond te laten vaccineren. Er zijn vaccins beschikbaar tegen de ziekte van Lyme en tegen Babesia, een ziekte die bloedarmoede veroorzaakt.

Hoewel tekenbeten bij honden een veelvoorkomend probleem zijn, zijn er gelukkig veel manieren om tekenbeten te voorkomen en te behandelen. Door je hond regelmatig te controleren op teken, preventiemiddelen te gebruiken en een goede hygiëne in je omgeving te handhaven, kun je je hond beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van teken.

Het is belangrijk om te onthouden dat teken niet alleen een probleem zijn voor honden, maar ook voor mensen. Het is daarom ook aan te raden om jezelf te beschermen tegen tekenbeten. Doe dit vooral, wanneer je buiten bent in gebieden waar teken voorkomen. Draag lange mouwen en broeken, gebruik insectenwerende middelen en controleer jezelf regelmatig op tekenbeten.

Al met al, met de komst van het tekenseizoen is het belangrijk om extra alert te zijn en de nodige maatregelen te nemen om je hond te beschermen tegen tekenbeten. Door een goede preventie en behandeling kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft en optimaal kan genieten van het buitenleven.

Leave a reply