‘Lateral Suture’-techniek bij een gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband is een veelvoorkomende verwonding bij honden die kan leiden tot ernstige artritis als deze niet op de juiste manier wordt behandeld. Er zijn verschillende chirurgische technieken om dit probleem aan te pakken, maar de ‘Lateral Suture’-techniek is een van de oudste en meest beproefde bij de herstelling van een gescheurde kruisband.

Wat is de ‘Lateral Suture’-techniek voor de behandeling van een gescheurde kruisband?

De ‘Lateral Suture’-techniek is een chirurgische ingreep waarbij een synthetische snaar, meestal gemaakt van nylon of een soortgelijk materiaal, wordt gebruikt om de functie van de gescheurde kruisband na te bootsen. De snaar wordt geplaatst aan de buitenzijde van het kniegewricht en loopt van de dijbeenkop naar het scheenbeen.

Doel van de Techniek

Het primaire doel van deze operatie is om het kniegewricht te stabiliseren en zo de functie van de poot te herstellen. Dit wordt gedaan door de snaar zo aan te spannen dat het gewricht in een natuurlijke positie blijft tijdens beweging.

Kan elke gescheurde kruisband behandeld worden met de ‘Lateral Suture’-techniek?

De ‘Lateral Suture’-techniek is met name geschikt voor de behandeling van een gescheurde kruisband bij kleinere honden die minder dan 15 kilo wegen. Bij zwaardere honden wordt de synthetische snaar sneller onderworpen aan slijtage, wat kan leiden tot falen van de operatie. Voor grotere honden zijn er andere technieken beschikbaar zoals de TTA (Tibial Tuberosity Advancement) of de TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy).

Het Chirurgische Proces

Tijdens de operatie wordt eerst een incisie gemaakt om toegang te krijgen tot het kniegewricht. De dierenarts zal dan de plaats van de gescheurde kruisband beoordelen en de synthetische snaar zorgvuldig plaatsen. Zodra de snaar op de juiste spanning is gebracht, wordt de incisie gesloten en begint het herstelproces.

Herstel en Nazorg

Na de operatie zal de hond pijnstillers en ontstekingsremmers krijgen om het comfort te maximaliseren. Fysiotherapie en geleidelijke oefeningen zijn cruciaal in de weken die volgen op de operatie. De hond zal zijn normale activiteiten meestal binnen 6 tot 8 weken kunnen hervatten.

Conclusie

De ‘Lateral Suture’-techniek is een effectieve methode om een gescheurde kruisband bij kleinere honden te herstellen. Hoewel er modernere technieken beschikbaar zijn, blijft deze methode een betrouwbare keuze vanwege zijn bewezen trackrecord en relatief lage kosten. Het is belangrijk om na de operatie een strikt herstelplan te volgen om het beste resultaat te bereiken.

Leave a reply