Baarmoederontsteking bij honden

Baarmoederontsteking of pyometra bij honden is een veel voorkomende, maar ernstige aandoening die de gezondheid van uw hond in gevaar kan brengen. Als uw hond een pyometra heeft, is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn, hoe het wordt gediagnosticeerd en hoe het wordt behandeld. Leer hier meer over deze soms dodelijke aandoening.

Wat is baarmoederontsteking bij honden?

Een pyometra is een infectie van de baarmoeder. De baarmoeder is een hol orgaan in de buik van de hond. De infectie kan worden veroorzaakt door verschillende bacteriën, waaronder Escherichia coli, Streptococcus, Staphylococcus en Proteus. De infectie kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw hond.

Symptomen van baarmoederontsteking bij honden

De meest voorkomende symptomen van baarmoederontsteking bij honden zijn:

  • Verhoogde temperatuur
  • Verlies van eetlust
  • Verminderde energie
  • Overmatig drinken
  • Overmatig plassen
  • Zwaar ademen
  • Abdominale zwelling

Oorzaken van baarmoederontsteking bij honden

De meest voorkomende oorzaak van baarmoederontsteking bij honden is een bacteriële infectie. De bacteriën kunnen worden overgedragen via de urine van de hond. De bacteriën kunnen ook worden overgedragen door het contact met andere honden die de bacteriën dragen.

Hormonen spelen ook een rol bij de ontwikkeling van baarmoederontsteking bij honden. Tijdens de luteale fase van de cyclus van de hond, verhoogt het progesteronniveau. Dit verhoogde niveau kan ervoor zorgen dat de baarmoeder vatbaarder is voor infectie.

Diagnose

Baarmoederontsteking bij honden kan worden gediagnosticeerd door middel van een aantal tests, waaronder bloedonderzoek, echografie en een urineonderzoek. De dierenarts kan ook een röntgenfoto maken om de aanwezigheid van pus in de baarmoeder te ontdekken.

Behandeling

De behandeling van deze aandoening bij honden bestaat meestal uit een combinatie van antibiotica en chirurgische verwijdering van de baarmoeder. Als de infectie niet wordt behandeld, kan het leiden tot bloedvergiftiging, ernstige ziekte of zelfs de dood van de hond.

Preventie

De beste manier om een pyometra bij honden te voorkomen, is door het laten steriliseren van uw hond. Sterilisatie vermindert het risico op baarmoederontsteking door het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken.

Het is ook belangrijk om uw hond regelmatig te vaccineren tegen ziekteverwekkers, zoals leptospirose en parvovirus. Het is ook belangrijk om uw hond goed te ontwormen om infecties te voorkomen.

Samenvatting

Baarmoederontsteking bij honden is een veel voorkomende aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is belangrijk om te weten wat de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling ervan zijn. De meest voorkomende symptomen zijn verhoogde temperatuur, verlies van eetlust, verminderde energie, overmatig drinken, overmatig plassen en zwaar ademen. De meest voorkomende oorzaken zijn bacteriële infecties en verhoogde niveaus van progesteron. De diagnose bij honden gebeurt met behulp van bloedonderzoek, echografie, urineonderzoek en een röntgenfoto. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van antibiotica en chirurgische verwijdering van de baarmoeder. De beste manier om baarmoederontsteking bij honden te voorkomen is door het laten steriliseren van uw hond en het regelmatig vaccineren tegen ziekteverwekkers.

Leave a reply