Zijn mierenlokdozen gevaarlijk voor honden?

De mierenlokdozen die in België verkocht worden zijn niet giftig, maar kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Mierenlokdozen werken door mieren aan te trekken met een bepaalde stof die als een lokstof dient en hen vervolgens te doden of te verdelgen. Deze stof kan een natuurlijke of kunstmatige stof zijn, zoals suiker, honing of chemicaliën. Mierenlokdozen zijn meestal kleine, plaatvormige verpakkingen die kunnen worden geplaatst op plaatsen waar mieren een probleem vormen, zoals in de keuken of op de veranda.

Waarom eten honden mierenlokdozen?

Er zijn verschillende redenen waarom honden mierenlokdozen zouden eten. Een van de belangrijkste redenen is nieuwsgierigheid. Honden zijn nieuwsgierige dieren en willen vaak dingen onderzoeken en proeven met hun mond. Mierenlokdozen kunnen aantrekkelijk zijn voor honden vanwege de geur of smaak van de lokstof, en honden kunnen besluiten om de doos te eten om te ontdekken wat het is en dat maakt het juist gevaarlijk.

Zijn deze lokdozen giftig voor honden?

De mierenlokdozen, die verkocht worden op de Belgische markt, bevatten naast een lokstof ook een insecticide. De lokstof lokt de mier en zorgt ervoor dat de mier, naast de lokstof ook het gift opneemt. Er zijn mierenlokdozen die stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor honden. Deze stoffen zijn echter dermate laag geconcentreerd dat ze geen risico vormen. Er zijn daarentegen in de buurlanden mierenlokdozen op de markt die abamectine bevatten. Collies, Shetlands, Australische herders, Zwitserse witte herders en Whippets kunnen een gendefect hebben dat maakt dat deze honden zeer gevoelig zijn voor abamectine. Voor honden van deze rassen kunnen deze mierenlokdozen zeer gevaarlijk zijn voor honden.

Waarom zijn mierenlokdozen dan toch gevaarlijk?

Mierenlokdozen zijn meestal kleine kleine schaaltjes bestaande aluminium of plastiek. Omwille van de zoete smaak eten honden de mierenlokdozen meestal helemaal op, mogelijks samen met het metaal of plastiek. De scherpe stukgeknaagde mierenlokdozen kunnen gevaarlijk zijn voor honden omdat ze mond of de ingewanden kunnen beschadigen.

Denk je dat je hond vergiftigd is? Neem dan contact op met je dierenarts of het antigifcentrum.

Er staan nog meer interessante artikels op onze website over vergiftigingen.

Leave a reply