Othaematoom of bloedoor bij de hond of de kat

Wat is een othaematoom of een bloedoor bij de hond of de kat?

Een othaematoom of een bloedoor bij de hond of de kat is een veelvoorkomende aandoening. Hierbij verzamelt zich bloed onder de huid van het oor. Othaematomen zijn meestal het gevolg van letsel of trauma aan het oor. Ze hebben meestal een grote rode bult rond het oor als resultaat. Hoewel othaematomen meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze gepaard gaan met andere complicaties. Daarom is het belangrijk om ze snel en juist te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van een othaematoom of een bloedoor bij de hond of de kat?

De meest voorkomende oorzaken van een othaematoom of een bloedoor bij honden en katten zijn trauma of letsel aan het oor. Knabbelen, krabben, bijten of iets anders wat de huid van het oor beschadigt, kunnen het trauma veroorzaken. Als er een kleine scheur in een bloedvat aan de binnenkant van de oorschelp verschijnt, kan het bloed zich ophopen onder de huid. Hierdoor ontstaat het hematoom.

Andere mogelijke oorzaken van een othaematoom bij honden en katten zijn allergieën, infecties, huidaandoeningen, parasieten of schimmelinfecties. Als de oorzaak van de othaematoom medisch is, zal de behandelende dierenarts waarschijnlijk de onderliggende oorzaak trachten te identificeren en te behandelen.

Welke symptomen gaan gepaard met een othaematoom?

Een othaematoom bij honden en katten wordt meestal gediagnosticeerd door het zien van een rode bult in het oor. De bult kan warm aanvoelen maar dat is niet altijd het geval. Andere symptomen die kunnen worden gezien bij honden en katten met een othaematoom aan het oor, zijn jeuk, krabben, roodheid en zwelling.

Wat zijn de behandelingsopties voor een othaematoom of een bloedoor bij de hond of de kat?

Als de dierenarts een othaematoom of bloedoor diagnosticeert, zal hij een behandeling voorschrijven die geschikt is voor de situatie. De behandeling zal afhangen van de oorzaak van het othaematoom en de algehele gezondheid van de hond of kat.

De dierenarts een kleine incisie maken in het oor om het bloed te laten weglopen. Als er geen letsel is, kan de dierenarts medicatie voorschrijven om de infectie te bestrijden. Dikwijls zal de dierenarts ook een oorverzorgingsregime voorschrijven. Dat bestaat ondermeer uit het schoonhouden van het oor met een speciaal oorspoelmiddel.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om een operatie uit te voeren om het othaematoom te verwijderen. De operatie kan gebeuren onder lokale of algehele verdoving, afhankelijk van de situatie. Na de operatie kan de dierenarts medicatie voorschrijven om infecties te voorkomen.

Conclusie

Een othaematoom of bloedoor bij de hond of de kat is een veelvoorkomende aandoening waarbij bloed verzamelt onder de huid van het oor. Othaematomen kunnen worden veroorzaakt door trauma of letsel, allergieën, infecties, huidaandoeningen, parasieten of schimmelinfecties. Hoewel othaematomen meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze gepaard gaan met andere complicaties en is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen. De behandeling kan variëren van een kleine incisie in het oor om het bloed te laten weglopen, tot een operatie om het othaematoom te verwijderen.

Leave a reply