Lintwormen bij honden

Lintwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden. Deze parasieten leven in het maag-darmkanaal van de hond en voeden zich met voedingsstoffen uit het voedsel van de hond. Er zijn verschillende soorten lintwormen die bij honden kunnen voorkomen, waaronder de Dipylidium caninum en Taenia species.

Symptomen van lintwormen bij honden

De meeste honden die besmet zijn vertonen geen symptomen. Als er wel symptomen zijn, zijn deze vaak mild en niet-specifiek. Mogelijke symptomen van lintwormbesmetting bij honden zijn onder andere:

 • Gewichtsverlies
 • Verminderde eetlust
 • Een doffe vacht
 • Buikpijn
 • Braken
 • Diarree

Als de besmetting ernstig is, kan de hond ook bloedarmoede en uitdroging ontwikkelen.

Hoe raken honden besmet met lintwormen?

Honden raken meestal besmet met deze wormsoort door het inslikken van vlooien die geïnfecteerd zijn met lintwormeieren. Dit kan gebeuren als de hond zichzelf likt of vlooien opeet tijdens het krabben. Het is belangrijk om te onthouden dat lintwormen niet van hond naar hond worden overgedragen, zoals soms wordt gedacht.

Behandeling

Als u vermoedt dat uw hond besmet is met lintwormen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een ontlastingsmonster van uw hond nemen om te controleren op de aanwezigheid van lintwormeieren. Als uw blaffende viervoeter inderdaad besmet is, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven die specifiek is voor het type lintworm dat de hond heeft.

De meest gebruikte behandeling is een ontwormingsmiddel. Dit kan in pilvorm worden gegeven of als een vloeistof die op de huid van de hond wordt aangebracht. In sommige gevallen kan de hond een tweede dosis nodig hebben om alle lintwormen te verwijderen.

Preventie

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw hond besmet raakt met lintwormen. Hier zijn enkele tips:

 • Behandel uw hond regelmatig met een vlooienmiddel om vlooienbesmetting te voorkomen.
 • Geef uw hond geen rauw vlees of rauwe vis, aangezien deze producten vaak lintwormeieren bevatten.
 • Was uw handen regelmatig en leer uw kinderen hetzelfde te doen om te voorkomen dat ze lintwormen oplopen van besmette dieren of oppervlakken.
 • Reinig de omgeving van uw hond regelmatig, inclusief zijn slaapplaats en speelgoed.
 • Houd uw hond weg bij uitwerpselen van andere dieren om besmetting te voorkomen.

Conclusie

Lintwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden, maar gelukkig zijn ze goed te behandelen en te voorkomen. Als u vermoedt dat uw hond besmet is met lintwormen, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen en een behandeling te krijgen. Door uw hond regelmatig te ontwormen en maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen, kunt u helpen uw hond gezond te houden en te beschermen tegen deze vervelende parasieten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat lintwormen niet alleen schadelijk zijn voor honden, maar ook voor mensen. Als u vermoedt dat u besmet bent met lintwormen of als u onverklaarbare symptomen ervaart, is het belangrijk om ook een arts te raadplegen en te controleren op lintwormbesmetting.

In het kort, lintwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn ze goed te behandelen en te voorkomen door maatregelen te nemen zoals regelmatige ontworming en het vermijden van vlooienbesmetting. Het is belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond besmet is met lintwormen, en om regelmatig de gezondheid van uw hond te controleren om problemen te voorkomen.

Wil je meer lezen over parasieten? Klik dan snel op deze link!

Klik hier als je wil weten welke medicijnen er beschikbaar zijn tegen lintwormen.

Leave a reply