Hoe je puppy zindelijk te maken?

Na de aanschaf of – bij voorkeur zelfs – adoptie van je puppy, weet die helemaal niet dat er van hem verwacht wordt dat hij buiten zijn behoefte moet doen. Zijn moeder leerde hem immers enkel om het nest, de plaats waar hij eet en slaapt, proper te houden. Hoe je puppy zindelijk te maken? Lees hieronder hoe je er aan kan beginnen.

Kies een vaste plek om je puppy zindelijk te maken

Je verwacht van je pup dat hij zijn behoefte in te tuin gaat doen? Neem hem vanaf nu telkens mee naar de plaats waarvan je verwacht dat hij dat doet.

Beloon je pup!

Doet hij zijn behoefte op de plaats waar je dat van hem verwacht, zelfs al is dat eerder per ongeluk. Beloon hem dan onmiddellijk. Dat kan gerust met een snoepje, maar evengoed met een hondenbrokje of zelfs een aai. De hond geniet immers meer van hoe hij iets krijgt, dan van wat hij krijgt. Wat aandacht is eigenlijk al voldoende.

Zorg voor regelmaat

Een jonge pup doet erg vaak zijn behoefte. Neem hem daarom na elke maaltijd, na elke speelbeurt en na elk dutje mee naar de plaats om zijn behoefte te doen. Merk je op dat je hond cirkeltjes aan het draaien of aan het snuffelen is? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte wil doen. Ook dan neem je hem onmiddellijk mee naar buiten.

Niet straffen

Studies hebben aangetoond dat straffen minder efficiënt zijn dan beloningen. Beloon daarom het gedrag dat je wenst, eerder dan het gedrag dat je niet wenst te bestraffen.

Denk aan Pavlov om je puppy zindelijk te maken

Je hond spreekt geen Nederlands, maar hij kan het wel leren begrijpen. Herhaal daarom steeds hetzelfde woord wanneer hij buiten zijn behoefte doet. Je hond zal vanzelf dat woord gaan associeren met het doen van zijn behoefte. Welke woord je gebruikt, kies je zelf, zelfs een onbestaand woord kan. Zorg er alleen voor dat je enkel dat woord gebruikt wanneer je wil dat hij zijn behoefte doet.

Poets onmiddellijk

Je pup heeft een fantastisch reukorgaan. De geur van urine op een bepaalde plaats zal hem enkel stimuleren om op die plaats ook of nog meer te urineren. Poets daarom na een ongelukje onmiddellijk en zeer grondig. Vermijd daarbij ook producten zoals chloor en ammoniak. Deze kunnen immers geassocieerd worden met de geur van urine.

Leave a reply